Proste, banalne i bardzo smaczne. U mnie w domu bardzo lubimy szpinak. A że wczoraj mąż powiedział że on to lubi to moje dziwne jedzenie i ma ochotę na szpinak no to dzisiaj mamy.
Co potrzebujemy:
-Szpinak
-Filety z kurczaka
-Mozarella
-Czosnek
-Sól (odrobinka do szpinaku, żeby nie był trawiasty reszty ja nie solę, jak ktoś lubi to może jeszcze filety delikatnie posolić)
-Oliwa (ja dałam dosłownie łyżkę oliwy)
-Pomidor
Szpinak (może być mrożony)
Umieszczamy w garnku z niewielką ilością wody, odrobiną soli, i czosnkiem do smaku. Gotujemy do miękkości i umieszczamy na sitku, żeby odsączyć nadmiar wody. Pozostawiamy do przestygnięcia.
Filety z kurczaka
Dzielimy na mniejsze i delikatnie rozbijamy. Kładziemy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy, pieczemy dosłownie minutkę, przekładamy na druga stronę zmniejszamy gaz pod patelnią na kurczaku układamy warstwę szpinaku i warstwę mozarelli. Ja na patelnię dorzucam ćwiartki pomidora. Całość nakrywamy pokrywką i dusimy do momentu rozpuszczenia się sera.
Ja podaję razem z ryżem i warzywami z patelni.
Danie w sam raz dla dbających o linię
Wygląda smakowicie, żeby jeszcze u mnie chcieli jeść mozarellę.
OdpowiedzUsuńhttp://dusia-gotuje.blogspot.com/2013/04/chcecie-konkurs.html
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie.
OdpowiedzUsuńMy tez uwielbiamy szpinak,ciekawy przepis,pozdrawiam;))
OdpowiedzUsuńMy też uwielbiamy szpinak :) ja mozzarellę również , mąż nie bardzo.. Ale spróbuję zrobić takiego kurczaka, dla matki karmiącej jak najbardziej się nadaje :D
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszne – jutro zrobię
OdpowiedzUsuńno i super, mąż ma rację ;) pozdrawiam i polecam kurczaka z grilla http://www.zgrilla.pl/cytrynowa-piers-z-kurczaka/
OdpowiedzUsuń